dinsdag 15 maart 2011

Ik kijk door een TOS-bril naar mijn activiteit.


Met de leerlingen (5e lj) heb ik net voor de Carnavalvakantie een masker gemaakt. Bij deze activiteit kwam ook heel wat techniek aan bod, daarom zou ik deze activiteit graag even bekijken door een TOS-bril.

Waar komen de kerncomponenten in deze activiteit aan bod?
1. technische systemen
de leerlingen krijgen als opdracht om een masker te maken voor Carnaval en we vertrekken allen van een eierdoosje als basis.

2. processen
Ik had de kinderen de opdracht gegeven om eerst even na te denken welke kant ze uit wilden met hun masker. Ze keken eerst goed rond welke materialen er ter beschikking waren en dachten na over hoe ze dat eierdoosje konden gebruiken om door te kijken. Ik had hun ook een voorbeeld laten zien. Een aantal leerlingen hebben dit basisvoorbeeld na gemaakt en dan naar eigen believen afgewerkt. Maar anderen hebben het basisvoorbeeld ook zelf aangepast.
Bij het uitvoeren of het maken van het masker was het vooral proberen, zoeken en bijsturen in het gebruik van verschillende technische vaardigheden zoals nieten, vouwen, knippen, plakken ed. Maar door zelf aan de slag te gaan, leren de kinderen ook het meeste.
Het resultaat mocht gezien worden.

3. hulpmiddelen
de leerlingen hebben zelf versieringsmateriaal mogen meebrengen en er was ook allerlei materiaal voorzien in de klas zoals, rietejes, watjes, belletjes, ...
Verder waren er nietjesmachines, plakband, lijm, wit papier, gekleurd papier voorhanden.

4. keuzes
Bij het maken van hun masker hebben de kinderen rekening gehouden met de materialen die ter beschikking waren. Zowel voor het technisch aspect zoals 'kan ik dat best plakken of nieten?' of 'als ik dat papier twee keer dubbel vouw dan is het steviger' ed. Maar ook voor de afwerking hebben de kinderen hun eigen keuzes kunnen maken.


Hoe komen de drie dimensies aan bod?
1. begrijpen
Bij deze activiteit heb ik niet op voorhand verschillende technieken besproken met de kinderen. Het is net door het doen en proberen dat ze inzien en begrijpen wanneer je bepaalde technieken best toepast.

2. hanteren
Deze activiteit draaide eigenlijk volledig rond deze dimensie. De kinderen waren de hele tijd aan het 'doen' en 'handelen'.

3. duiden
Met Carnaval voor de deur konden deze maskers natuurlijk goed gebruikt worden. We hebben op het einde van de les ook een leuke foto gemaakt in de klas, zodat de leerlingen ook een doel hadden om naartoe te werken.

Door op deze manier naar deze activiteit te kijken, denk ik wel dat ik kan vaststellen dat de leerlingen zich hier als technisch geletterde mens hebben kunnen ontplooien.