Ik ben zelf niet zo heel erg bezig met 'kunst' en heb daarom ook niet zo'n brede kijk op kunst in het algemeen, en nog minder op kunst bij kinderen uit de lagere school.
Ik mis hier de nodige achtergrond van wat je bij deze kinderen kan verwachten en realiseren.
Een actiepunt voor mezelf is dus om me te verdiepen in de kunst bij lagereschoolkinderen.
Ik ben daarom ook naar het NIKO (Noord-Limburgse kunstacademie) geweest om te vragen of ik een tekenles zou mogen bijwonen. Dit was geen enkel probleem en dat heb ik dus gedaan op zaterdag 22/05.
De leerkracht heeft me getoond hoe ze het hele schooljaar rond een thema hebben gewerkt. In elke groep zitten er leerlingen van het eerste tot en met het zesde leerjaar bij elkaar. Ik vroeg me af of er dan op verschillende manieren gewerkt wordt, omdat een kind van zes toch nog niet even ver ontwikkeld is als een kind van 11. Maar hier wordt blijkbaar geen verschil in gemaakt. Deze kinderen leren alles op hetzelfde moment en nieuwe technieken moet iedereen leren, of je nu 11 jaar of 6 jaar bent.
Wat me verder nog opviel is hoe ze de kinderen hier hun eigen creativiteit laten ontdekken. Er werd dit jaar gewerkt rond het thema van de 'zandfee'. Ik vroeg dan aan de leerkracht of de leerlingen de personages uit het thema in het begin van het jaar te zien hadden gekregen, maar dat is zeker niet het geval. Elke leerling kan de personages zelf een uitstraling geven en zo zijn eigen creatief idee uitwerken. Dat vond ik echt wel boeiend, want ik heb de resultaten van het hele jaar kunnen bewonderen en was echt onder de indruk. Het is knap om te zien hoe elk kind op een kunstzinnige manier zijn verbeelding laat werken en uitstraling geeft aan een personage.
Het is dus heel belangrijk, ook in de lessen WO, om de kinderen niet altijd een opgegeven voorbeeld te geven, maar om hun eigen creativiteit te laten ontdekken en hun fantasie en verbeelding te laten werken.
maandag 31 mei 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten