Een tijdje geleden keek ik niet erg uit naar de lessen WO in de stageperiode. Ik voelde het als een serieuze drempel om goede WO lessen in elkaar te steken.
Vandaag staat de stage vlak voor de deur, maar kijk ik wel heel erg uit naar deze lessen. Het thema dat ik deze twee weken ga onderzoeken met de kinderen is 'water'. Het heeft even geduurd voordat ik wist hoe ik hiermee precies aan de slag moest gaan, maar nu sta ik er helemaal achter. Ik ben als volgt te werk gegaan.
- eerst heb ik zelf gebrainstormd over wat ik allemaal meer zou willen te weten komen of leren over water. Dit is iets wat natuurlijk nog beter zou zijn als je dat samen met de leerlingen kan doen, maar dat zat er nu niet in.
- ik ben ook op zoek gegaan naar informatiebronnen rond het thema 'water' en heb de leerplandoelen nog eens doorgenomen en kwam zo weer tot verschillende ideeën. Een aantal voorbeelden van mijn ideeën waren: water, wat doen we ermee?, kringloop van het water, proefjes met water, watergewinning, waterzuivering, werking watertoren, water in ons land (rivieren), water in het buitenland, leven in en rond de vijver, waterplanten: zuurstoffabriekjes, een waterkijker maken, de helderheid van het water, de temperatuur van het water, vangen van dieren en planten voor determinatie - identiteitskaart, het begrip levensgemeenschap.
- daarna heb ik mijn ideeën gebundeld in twee grote groepen waar ik dan telkens 1 week rond kan werken. Zo gaat het de eerste week gaan rond 'waterwegwijs...' en de tweede week rond 'duik eens in een poel'.
Ik heb deze opdeling gemaakt met het oog op het omgevingsgericht bezig kunnen zijn met de leerlingen. Bij ons in Neerpelt is er immers een waterzuiveringsstation met een waterproductiehuis waar we een bezoek aan kunnen brengen. Daarom werk ik de eerste week vooral hierrond en laat de leerlingen ook verschillende proefjes doen met water zodat ze al veel achtergrondinformatie hebben voor we ons bezoek brengen aan het waterproductiehuis. Ik denk dat ze op die manier veel meer begrijpen van de rondleiding.
Voor de tweede week wilde ik heel graag werken rond vijveronderzoek, omdat er in de school een natuurlijke vijver aanwezig is, dus het zou zot zijn om daar niet op in te spelen. We ziten dus aan de bron en kunnen zo hoofdzakelijk ervaringsgericht werken.
Ik heb het gevoel dat ik veel heb bijgeleerd door zelf in die leervragen te stappen. Door de brainstorm en de infobronnen te zoeken, door de leerplannen te bekijken en door vooral te kijken naar hoe kan ik omgevingsgericht en ervaringsgericht met de kinderen bezig zijn.
De specifieke leerplandoelen zijn terug te vinden in mijn lesvoorbereidingen.
Ik kijk er echt naar uit om de leerlingen te laten ontdekken en ervaren de komende twee weken.
zaterdag 30 april 2011
Abonneren op:
Posts (Atom)